Marec 11, 2011, 14:46 – zemetrasenie 7.9

Len tak si sedím v kanclíku a zrazu taky zvláštny pocit. Ako keď si trochu pritlačíte tepnu a potom cítite tep. Taký malý pohyb v tele. Tento pocit som mal. Pozerám na kolegu, on nič. Pozerám na šéfa, ten tak isto nič. Pomaly sa začali rolety hýbať. Kolega sa “prebral” a tiež niečo cítil. Pýtame sa šéfa a naozaj. Ono to bolo zemetrasenie. Malé, no šéf nás potešil, že to môže byť predzvesť oveľa väčšieho, a že by sme mali zaliezť pod stôl. Fuf, našťastie nie.

Epicentrum bolo hore pri Sendai, kde to dosiahlo až stupeň 7.9, no u nás, takmer cez pol Japonska to bolo ešte stále 3tí stupeň.

Screen shot 2011-03-11 at 3.22.37 PM

Táto mapka je zo stránky Japonskej meteorologickej agentúry (JMA – http://www.jma.go.jp/en/quake/).

Zasiahnutá bola asi 1/2 Japonska. Odhadom asi 1/3 pocítila 5. stupeň a vyššie. Zemetrasenie bolo v jednej z dvoch oblastí, ktoré sú známe zemetraseniami. Tá druhá je len niekoľko 100 km od nás. Na Superveľké zemetrasenie tu čakajú už desaťročia. Hádam sa nedočkám.

15:58 – Tsunami zasiahla pobrežie blízko mesta Sendai, zobrala so sebou domy na pobreží a pozdĺž rieky. Maximálna magnitúda zemetrasenia bola aktualizovaná na 8.4 stupňa.

16:03 – Letiská prestali operovať, Japonský premiér vyzval kolegov, aby začali okamžité prípravy na prijatie zahraničnej pomoci.

16:08 – Výťahy v postihnutej oblasti prestali fungovať. Toshiba zbiera informácie o mechanických problémoch. JMA vydala varovanie i pre Taiwan, Rusko a ďalšie ostrovy v Tichom oceáne.

0:00 – Našli už cez 200 tiel. Zajtra ráno ich bude asi ešte viac. Miestami tsunami zmietla celé dediny. Slaná voda pôde k plodnosti nepomôže. Stále registrujú otrasy. Rafinéria stále horí, tak isto ako niektoré dediny.

0:30 – Viac ako 300 obetí, 800 nezvestných. V Tókyu začalo premávať metro.

5 thoughts on “Marec 11, 2011, 14:46 – zemetrasenie 7.9

  1. Maros

    Cau Martin,
    hned som si na teba spomenul, ked som to videl v spravach… takze fajn, ze vas to nezasiahlo.
    See you in SK 😉
    =M=

  2. Martin Post author

    Ahoj,
    yy, nebolo to az take silne tu. Nastastie.
    Ale tu nikdy clovek nevie. Zemetrasenia su tu od toho velkeho
    kazdy den. 7, 6 stupen. Este stale to tam na severe trase zemou.
    Ale take silne uz v blizkej dobe dufam nebude.
    See you.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *