Sushi obed

Boli sme pracovne nedaleko prístavu, tak sme sa zastavili na obed. Veľká dvojposchodová budova bola plná reštaurácií ( alebo vývarovní ?) kde ponúkali jedlo z čerstvých rýb. Dali sme si …don, čo boli kúsky rozličných surový rýb na ryži. K tomu ryba asi udusená v sójovej omáčke so zázvorom a miso polievka. Cena bola 980¥, čo je zhruba cena bežného obedového menu, no asi menej ako polovica za podobné menu v Hamamatsu. Prístav je prístav.

D7200 a Nikon 200-500 F5.6

Objektív 200-500 F5.6 od Nikonu mi robí radosť. S predošlým objektívom to už nebudem porovnávať, lebo sú to dve úplne iné kategórie. Takisto nebudem porovnávať D80 a nový D7200. Alebo len trochu. Viac pixelov, viac obrázkov za sekundu, lepšie ISO. To ISO je nie len lepšie, je to o veľa lepšie. Fotografia spravená v prítmí baru na ISO 10 000 je plne použiteľná. D80 to vytiahne len do 1250. Tam je to dosť zašumené. D7200 sa na 1000 ani nezapotí.

Spolu s 200-500 F5.6 tieto dva produkty od Nikonu spolupracujú veľmi pekne. Už sa nemôžem vyhovárať na fotoaparát či objektív. Už len moja nedokonalá technika môže byť zodpovedná za nepodarené fotografie.

Tu je pár dodatočných fotiek.

Nikon 200-500 F5.6

Asi pred pol rokom som kúpil nový objektív od Nikonu 200-500 F5,6. Rozhodoval som sa medzi Sigmou a Tamronom, no nakoniec ma známi presvedčili, že Nikon je lepšia volba. Určite lepšia voľba ko môj predošlý objektív na vtáky Nikon 80-200 F2,8. Nebudem porovnávať, lebo sú to objetívy z inej doby (rozdiel asi 30 rokov). Chcem sa len podeliť o pár postrehov z používania tohto objetívu s telom Nikon D80.

Telo D80 má viac ako 8 rokov od vydania a bezchybne funguje doteraz. Clona nového objektívu na D80 sa nedá zmeniť, čo znamená, že  je konštante na F5,6. To je asi jediná chyba na spojení tohto objektívu s mojím starým telom D80. Ostretnie, hoc trochu pomaly, funguje bezchybne. Najviac som bol prekvapený z funčnosti VR (vibration reduction). Nikon deklaruje jeho účinnost 4,5 stops, čo znamená, že objektív so zapnutou VR dokáže predĺžiť čas, ktorý je potrebný na urobenie ostrého záberu. To pri porovnaní so starým objektívom 80-200, ktorý VR nemal, je asi najväčšie prekvapenie, ktoré mi tento objektív pripravil.

Samozrejme 500 mm je iná trieda a fotky i malých vtákov sú na neporovnanie voči starému objektívu. VR je super, no každý špás čosi stojí a v tomto prípade je to životnosť batérie. Dve batérie su nutnosť v mojom prípade. Najlepšie plne nabité.

Tu je pár obrázkov, ktoré boli spravené pomocoud D80 + 200-500 F5,6.

Ruský vták v Hamamatsu

Na nedeľnej prechádzke okolo jazera sme videli zaujímavého vtáka. Bol to druh, ktorý sem chodí prezimovať. Predsalen je tu teplejšie ako na Sibíry. Po japonsky sa volá benimashiko (ベニマシコ).

Pred pár rokmi sme boli pozorovať tieto vtáky asi 100 km nasever of Hamamatsu. Bol to výlet špeciálne kvôli týmto vtákom. Tento rok sme mali šťastie vidieť ho v našom meste. Keby nemám fotografie ako dôkaz a potvrdenie ďalšou osobou, asi by mi ľudia z klubu neverili.

Zatiaľ ho nik iný tento rok na okolí nevidel. Mali sme šťastie.

ベニマシコー1

ベニマシコー1

ベニマシコー2

ベニマシコー2

Mikrofoto s iPhonom

Na internete predávali niekoľko násad na telefón (iPhone zväčša), pomocou ktorých sa dala modifikovať “ohnisková vzdialenosť” fotoaparátu v telefóne. Cana je zväčša okolo 20$.

Dostal sa mi do rúk starý skener, ktorý bol na vyhodenie. Našiel som v ňom malú šošovku. Pomocou obojstrannej pásky som ju prilepil pred fotoaparát ne telefóne. Tu je pár ukážkových fotiek.

Continue reading

Dračie ovocie

Kúpili sme Dračie ovocie (Dragon fruits alebo Pitaya). Na vyskúšanie. Chuť nebola moc výrazná, štruktúra bola chrumkavá, podobná červenému melónu. Možno trochu pevnejšia. 

Toto ovocie má vela vitamínu C a železa. Vlániny má tiež požehnane. 

   
 
Spavili sme z neho mixovaný nápoj.

Mikrofoto pavúka

Cez víkend som na strome našiel skáčuceho pavúka. Sú to milé stvorenia, ktoré sú vcelku zvedavé. Alebo tak aspoň vyzerajú.

V práci mi chodil jeden po monitore. Pri každom mojom pohybe sa na mňa otočil, aby ma lepšie videl. Bol vcelku priateľský, no už sa odsťahoval. Naposledy som ho videl na schodoch asi 30 m od našej kancelárie. Asi nemal dosť jedla.

Toho na strome som pre istotu rýchlo odfotil. Tu je pár jeho obrázkov.

Celkové množstvo rozpustených látok vo vode

Z Číny som si objednal prístroj na meranie množstva rozpustných látok vo vode. Merá to vodivosť, ktorá je úmerná počtu iónov vo vode. To sú tie minerály, čo sa tam dostali zo skál a pôdy, cez ktorú vodia presiakala do rezervoárov, z ktorých bola potom vyčerpaná buď do fľaše, alebo cez vodovod privedená do domu.

Ako pri väčšine prístrojov, kalibrácia je asi najdôležitejšia činnosť pred použitím. Ja som ju nerobil. Na priloženom letáku bolo, že prístroj bol kalibrovaný na 50 ppm (50 častíc prímesy na milión častíc vody). Všetky merania sú tak relatívne.

Pre záujemcov pár meraní nasleduje…

Continue reading