Školské násilie v Japonsku

Na serveri japantoday.com vyšiel článok, ktorý uvádza štatistiku ohľadom násilných činov medzi študentmi základných a stredných škôl. Prečítať si ho v Angličtine môžete na tejto adrese. Pár výňatkov v Slovenčine po kliknutí ďalej.

Celkovo bolo za rok 2009 hlásených 60 913 prípadov. Možno ste sa už stretli s výrazom “bullying”. Jedná sa o formu týrania či zneužívania, pri ktorej je zneužívané postavenie silnejšieho jedinca či skupiny voči slabšiemu jedincovi alebo skupine. Často sa s nimi môžeme stretnúť v školách alebo na pracovisku, kedy je zneužívaná pozícia nadriadeného alebo učiteľa. Počet týchto prípadov klesol o 11 870 oproti minulému roku na 72 778 prípadov, čo je stále veľké číslo. Zníženie pripisujú prevencii na školách formou individuálnych pohovorov. (Tu asi študentom dohovorili, aby to nehlásili, lebo môžu kaziť štatistiky…) V 11 708 prípadoch sa obete podrobili hospitalizácii.

Ako komentujú niektorý čitatelia, je to podľa ich názoru spôsobené hlavne rozličnými animovanými seriálmi v televízii či vo forme komiksov, ktoré sú tu u školopovinnej mládeže veľmi obľúbené. V tomto prípade “zábavný” priemysel nehľadí na následky, ktoré musí znášať celá spoločnosť. Ďalšou možnou príčinou môžu byť podľa čitateľov nezrelí rodičia, ktorý nevedia dieťa naučiť zdravej disciplíne. To nie vidieť len na deťoch ale napríklad i na psoch, ktorý sú veľmi rozmaznaný (česť výnimkám, pretože tých je dosť, no nie na uliciach).

Neviem čo si o násilí na školách myslieť. Jediné čo počúvam je, že dnešné deti nie sú to, čo bývali ich rodičia. Kdesi sa stala chyba…

3 thoughts on “Školské násilie v Japonsku

  1. Jano

    Nemyslim, ze bullying na skolach je vyhradne a specialne Jap. problem a preto mierne nesuhlasim s nazvom clanku 🙂 ak si dobre spominam, tak s nejakou tou sikanou som sa stretol aj ja uz zakladnej skole, ci uz zo strany starsich/silnejsich/mentalne nevyspelych ziakov, alebo zo strany zakomplexovanych/mentalne nevyspelych ucitelov. Niekedy slo o niekedy slo o skutocne fyzicke nasilie, niekedy o sikanu vyhrazkami, inokedy o slovne zhadzovanie pred kolektivom (teraz netvrdim, ze by sa to vsetko stavalo mne, ale stretol som sa s tym). A podla toho, co sa mi sem tam dostane do usi od mladsej generacie, tak to ani doma nesleduje prave k lepsiemu. Ine krajiny moc posudit neviem, ale neverim, ze by tam bullying neexistoval, inac by sa asi tento motiv neobjavoval v kazdom seriali/filme zo skolskeho prostredia.

    Osobny nazor: sikana bola, je a bude vzdy, ked sa napcha par stovak deti do jednej budovy. jedine, co to moze potlacit je spravna vychova zo strany rodicov. ak su rodicia furt zaneprazdneni a nemaju cas sa venovat detom, tak tie deti vychovava niekto iny (nie vzdy kompetentny clovek) a rodicia sa potom nemozu cudovat ak to dieta nevyrastie podla ich predstav.

  2. Martin Post author

    Jednalo sa o japonskú štatistiku o japonských školách, preto ten názov. Pridané osobné komentáre boli samozrejme subjektívne. Z počutých skúseností rodičov by som asi preferoval japonskú škôlku a európsku základnú a strednú a asi univerzitu v USA.
    S osobným názorom plne súhlasím.

  3. Jano

    ja len aby to nevyznelo uplne zle, ze japonsko je take strasne v skolskom systeme, lebo tu maju sikanu na skolach … hlavne ked je to problem hadam v kazdej krajine

    a este poznamocka: kazda generacia hovori, ze deti su horsie ako za ich cias. je to naozaj tak, alebo ide iba o subjektivne vnimanie odrastenych ludi? spolocnost sa vyvija a meni kazdou generaciou, mozno je to v mnohych pripadoch teda iba nepochopenie mladych zo strany starsej generacie sposobene tym, ze starsia generacia ma uz “jasnu predstavu” o tom, ako by mali veci fungovat a ako by sa mali mladi spravat a schopnost prijat iny nazor sa s vekom hodne znizuje 😉

    a dlasia vec, vdaka lahkemu pristupu k informaciam sme dnes konfrontovany s omnoho vacsim poctom pripadov nasilia. nie, ze by sa to pred tym nedialo, len sme o tom mozno nevedeli …

    v skratke: deti ani nie su horsie ako sme boli my, mozno su len ine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *