Hundertwasser house

Hundertwasserhaus Viedeň

Počas pobytu doma som mal možnosť pozrieť sa do Viedne. Cieľom výletu bol architektonicky zaujímavý dom, ktorého meno je Hundertwasserhaus, alebo po novom Hundertwasser-Krawinahause. To kvôli sporom o autorské práva.

Na obrázku môžete v diaľke vidieť onen dom. Teda skôr ho asi nevidíte, pretože z toho domu vyrastá kopec stromov. Tie z neho nerastú kvôli zanedbaniu údržby, ako by si niekto mohol myslieť, ale kvôli myšlienke priblížiť ľudí bližšie k prírode. Viac obrázkov  a možno trochu textu po kliknutí.

Po kliknutí na obrázok sa ukáže väčší v tom istom okne. Na návrat späť použite navigačné tlačidlá prehliadača, tj. šípka nazad v ľavom hornom rohu okna.

Pri pohľade na fotky si isto všimnete jedinečnosť štýlu. Ten je príznačný práve pre Hundertwassera (anglická wiki o ňom). Štýl tohto rakúskeho maliara a architekta je asi nezameniteľný a možno ho spoznať vo viacerých budovách, ktoré pretvoril na obraz svoj.

Keďže tento dom je stále obývaný svojími nájomníkmi, prehliadka vnútorných priestorov sa ťažko realizuje. Jediná možnosť je pozrieť si predraženú kaviareň na prvom poschodí (tak to písali v nejakom sprievodcovi). Samozrejme sme neodolali a šli sa pozrieť i dnu. Celému interiéru dominovala hra farieb. Podlaha je vyložená kachličkami či skôr ich črepinami, na stenách sú rozličné “koláže” z kachličiek a nábytok k tomu všetkému samozrejme ladí. Ľudia posedávajú a obdivujú na čo im oko dovidí. Samozrejme treba skontrolovať i záchod. Žiadne prekvapenie. Opäť ten istý, farebný a hravý, štýl pána Hundertwassera.

Po nabažení sa detailov a kombinácií farieb sa vyberáme ďalej. Ešte máme chvíľu čas na zvyšok Viedne. Ale to je už iný príspevok.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *