Nebezpečné povery

Isto poznáš aspoň zopár povier. Najlepšie bude asi uviesť pár príkladov. Keď ti prebehne čierna mačka cez cestu, budeš mať nešťastie. Rozbité zrkadlo je 7 rokov nešťastia. Isto si vieš vybaviť i iné. Zväčša sa vyskytujú v niekoľkých variáciách, ktoré závisia na lokalite ich “pôsobenia”. Pred nedávnom som narazila na jednu zaujímavú, tu v Japonsku.

V Japonsku je v mestách drahá pôda, tak i keď si postavia rodinný dom (z dreva), tak miesto na nejakú tú záhradku nie je veľa. No to vedia tiež vyriešiť, a tak i  na malej ploche dokážu vyčariť oku lahodiace zátišie plné zelene, veľkých kameňov, či malého jazierka. Veľa krát používajú hrubší štrk ako podklad na rovných plochách a to i tam, kde by sme možno očakávali trávu. A práve o tento piesok, či štrk, sa jedná v jednej “povere”, ku ktorej som sa prepracoval.

Pri domoch v záhradkách som často vidával plastové fľaše naplnené vodou. Najprv som si myslel, že si ju nechávajú odstáť na polievanie, či ju chcú dezinfikovať pomocou UV žiarenia. No dozvedel som sa, že to je taký trik, aby tým odháňali mačky, ktoré by rady “niečo” zahrabali do toho piesku, či štrku, v záhradke. Chvíľu som sa zamýšľal nad mechanizmom, ako to vlastne funguje a keď som nevedel prísť na “princíp” tak som sa radšej spýtal. Odpoveď bola, že je to taká povera. Síce povera, ale nebezpečná, pretože v istých konfiguráciách naplnená fľaša, horľavý materiál (drevený dom) sa táto povera končí tragédiou v podobe zhoreného domu.I takto sa môže končiť strašenie mačiek, keď sa fľaše neumiestnia na to správne miesto. Iba že by v tomto prípade to správne miesto v tej záhrade pre fľaše nebolo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *