Jedlo z bambusových výhonkov

Boli sme s Janom pozvaný na večeru k rodine, s ktorou sme boli vykopávať bambusové výhonky. Večera mala byť špeciálna, bambusová, čiže pripravená z bambusových výhonkov. Presne taká, bambusová, i bola. Väčšina pokrmov bola pripravené z bambusu. Jediné nebambusové jedlo bol zeleninový šalát.

Jednoduchšie bude, ak si pozriete foto a ja ho popíšem.

Takže úplne naľavo je miska s ryžou. Tu do ryže niekedy pridávajú iné veci, aby to spestrili. Asi ako u nás rizoto. V tejto boli kúsky bambusových výhonkov, kúsky mäsa a iné “veci”, ktoré si teraz nespomeniem. Nad miskou s ryžou môžete vidieť šalát z bambusových výhonkov, ktoré boli zmiešané s pastou z lístkov stromu, ktorý sa volá Japonské korenie (Xanthoxylum piperitum, ak by niekoho zaujímalo). Vcelku zaujímavú chuť to malo. Skúsili sme i surové lístky (ešte v Nedeľu) a trochu z toho tŕpli ústa. Bol to taký zvláštny pocit… ale bolo cítiť istý korenistý nádych. Ďalej sme mali polievku z bambusových výhonkov, kde boli z obvodu olúpané lístky (biele) nakrájané na pásiky  a k tomu ešte niečo, čo vyzeralo ako vajíčko. Tie lístky sa nachádzali pod tými čiernymi, ak ste videli predošlý príspevok a  fotky. Polievka mala jemnú až nevýraznú chuť. V strede sa nachádza hlavný chod, ak sa to tak dá nazvať, pretože Japonci jedia všetko spolu, alebo čo im práve príde na chuť, to si dajú. Hlavným chodom boli varené bambusové výhonky posypané nastrúhaným sušeným tuniakom a ozdobené lístočkami zo stromu Japonského korenia. K tomuto všetkému bol ešte zeleninový šalát a iný šalát z bambusových výhonkov, mäsa a orieškov kešu. Ten sa žiaľ na fotke nenachádza.

Bambusové výhonky obsahujú okrem vody i veľa vlákniny a iných stopových prvkov. Myslím, že práve vláknine sa prisudzuje schopnosť zbavovať telo rozličných radikálov a pomáhať tráveniu.

Pochutnanie to bolo naozaj znamenité. Pani domáca rada varí a ako každá mama, má v tom dlhoročnú prax. Počas večere sme rozoberali rozličné kuchárske postupy a spôsoby prípravy pokrmov. S pánom domácim sme popíjali sake (nihonšu – 日本酒), ktoré sa nedalo porovnať s tým bežným barovým a bavili sa o fotoaparátoch. Tie zaujímali celé mužské osadenstvo. 🙂

Opäť jeden z príjemných večerov.

Do písania, priatelia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *