Obraz Japonska po zemetrasení

Od piatkového zemetrasenia uplynulo niekoľko dní a situácia sa pomaly ukľudňuje. Podľa neskorších odhadov malo zemetrasenie silu 8.8 či 9.0 stupňa Richterovej stupnice. Tímy viacerých krajín sa podieľajú na záchranných prácach. V televízii neustéle vysielajú aktualizované informácie, domáce firmy sa snažia pomôcť finančne, či darovaním tovaru, ktorý je v postihnutých oblastiach nedostatkový.

Medzi informáciami o firmách, ktoré som zachytil je napríklad Sony, ktoré poskytlo niekoľko sto tisíc rádií, aby mali ľudia čerstvé informácie, nielen ohľadom postupu prác, ale hlavne varovaní a výstrah, ktoré by sa mohli vyskytnúť. Sony prispelo i finančne sumou 300 miliónov Yenov. Yahoo! Japan zorganizovalo zbierku, v ktorej prispelo viac ako 580 000 ľudí sumou spolu 874 miliónov Yenov (údaj platný v čase písania). Uniqlo, populárna japonská firma vyrábajúca bežné oblečenie, venovala zo svojho sortimentu za 700 miliónov Yenov. Jej majiteľ prispel i z vlastného vrecka jednou miliardou (1000 milionov, 1E9) Yenov. Nintento prispelo sumou 300 miliónov Yenov.  To len pre spravenie si obrazu. Zdajú sa to veľké peniaze, no na obnovenie zničených oblastí bude treba ďaleko viac. Odhadované škody sú na úrovni milion miliónov (1E12, alebo v Slovenčine bilión, alebo v Angličtine trilion) Yenov.

Blízko postihnutých oblastí sa začali míňať potraviny, voda, ale i benzín. Na niektorých čerpacích staniciach mali oznam, že majú vypredané. Na iných kvôli výpadkom elektriny museli pohonné hmoty čerpať ručne. Rady áut čakajúcich na otvorených čerpacích staniciach dosahujú i dĺžku 100 metrov. V oboch smeroch. Nik sa nepredbieha, nik nenervačí. Kto príde na rad, kúpi si benzín.

V našej oblasti malo zemetrasenie menšiu silu. Tu to prakticky už bolo utlmené, 3. či 4. stupeň. No i tak tu vodu vo fľašiach nekúpime. Vláda požiadala spoločnosti, aby dodali zásoby do postihnutých oblastí, kde je s vodou problém.

Podarilo sa zachrániť i niekoľko ľudí, ktorý prežili v postihnutých oblastiach. Tu je video o troch z nich.

httpv://www.youtube.com/watch?v=2zeroCZSrjo

Pýtajú sa pána, či je v poriadku. S úsmevom vraví, že je v poriadku, že prežil Čile tsunami (1960, v Japonsku tiež spôsobilo škody). Som fajn, poďme obnovovať (okolie). Tomu sa hovorí duch.

Hoci v oblastiach nie je jedla a vody dostatok, nik nekradne, neplieni okolie, nezabíja nikoho. Jedna pani, ktorú prišli záchranári zachrániť sa pýtala, či nieje niekto, kto potrebuje pomoc viac ako ona.

Po výpadku elektrární je nedostatok energie pre všetky oblasti okolo Tókya. Preto spoločnosť vypracovala plán, kedy niektoré oblasti budú odstavené od elektriky, aby mohli dodávky v iných oblastiach pokryť potrebu. To bolo samozrejme oznámené v televízii, rádiách a iných médiách. Nik sa nesťažoval, nik nereptal. Niektorí sa zamýšľajú, či sú tie jadrové elektrárne potrebné, no pri japonskej spotrebe elektrickej energie je to trochu neuvedomelé rozmýšľanie. Japonsko získava z jadrových elektrárni (okolo 50 ks) okolo 30% elektrickej energie. V čase katastrof je to však prirodzené rozmýšľanie.

V priebehu písania sme i tu mali menšie zemetrasenie. Opäť “len” 3. stupeň. Našťastie. Ale pomaly sa to blíži. Blízko je totiž stret troch litosferických dosiek. Ak sa tam niečo zomelie, asi to tu bude silné.

Od piatkového 9.0 zemetrasenia bolo v oblasti viacero silných zemetrasení (viac ako 5. stupeň) a stále je ešte 40% pravdepodobnosť zemetrasenia 6-teho stupňa.

Uvidíme. Blíži sa to k nám, no verím, že to sú už len dozvuky.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *