Domáca masť

V online  verzii denníka Sme vyšiel pekný článok o masti, slanine a masle. (Tu je link.) Diskutujúci pridali i ďalšiu linku, no tá je v Angličtine. Podobný článok, avšak o cholesterole, vyšiel pre istým časom i v online verzii denníka Pravda. (Tu je link.) Tu je rozhovor s profesorom Viliamom Badom z Internej kliniky LFUK na bratislavských Kramároch. O čom tieto články vlastne sú?

Jednoducho povedané, pomaly zisťujeme, že naši predkovia nežili až tak nezdravo čo sa týka stravy. Možno nebola taká rôznorodá, no mala asi menej negatívnych účinkov ako súčasné “novinky”.

V rozhovore s profesorom Badom sa píše, citujem: “Margaríny nevznikli na objednávku lekárov ani ministerstva zdravotníctva. Objednali si ich vojaci. Prvými boli Napoleon Bonaparte a neskôr jeho synovec Napoleon III., ktorí potrebovali lacnú a trvanlivú náhradu masla pre svoje armády.” Takže reklamy typu zdravie pre vaše srdce, alebo tvrdenia, aké nízkokalorické niečo je neznamená, že je to pravda.

Ako je teda možné, že ľuďom pribúdajú kg a choroby? Jeden z dôvodov môže byť dlhší vek. No to Japonci žijú dosť dlho a v relatívne dobrej kondícii. Ten vek, to až tak na 100 % asi nebude. Ďalším dôvodom môže byť nedostatok pohybu a papučová kultúra. Opäť citujem profesora Badu: “Ak si niekto myslí, že je iný ako jeho predkovia, ktorí si temer všetko museli urobiť sami, celý deň sa pohybovali a ešte aj doma rúbali drevo, aby sa ohriali, veľmi sa mýli. Daň za pohodlnosť je krutá. Ľudia celý deň sedia – doma, aj v práci.” No, to by mohlo byť ono. A ako je to s tými Japoncami, keď tak dlho žijú?

Tu (v Jp) nie je núdza vidieť človeka na dôchodku (po 65), ako sa v parku alebo medzi ryžovými políčkami prechádza, rozhadzuje rukami, to akože vrámci cvičenia a sem tam pobehne, koľko môže. Strečing je niečo, čo človek môže vidieť i na ulici, čo mi sem tam príde až komické, no vrámci starosti o zdravie plne pochopiteľné.

Takáto starostlivosť o vlastné zdravie nie je ľahká, ak človek do nej hupne len tak. Najľahším spôsobom bude pravdepodobne výchova, ktorá dá deťom dobrý návyk, z ktorého môžu časom ťažiť v podobe dobrého zdravia. No ako sa hovorí, nikdy nie je neskoro. Avšak treba byť opatrný, aby si človek viac neuškodil ako pomohol. To sa môže stať, keď človek nezohľadní pri začatí cvičenia stav, v ktorom s nachádza.

Isto platí staré známe, že všetko s mierou. V prípade stravovania to platí zaiste.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *