Pár úryvkov z tlače

Bude to asi pre tých čo vedia anglicky, no aspoň v skratke.

Tak ako si v Grécku rodiny po smrti dôchodcu nechávali vyplácať dôchodky (zdroj: sme.sk), tak si i istá žena v Ósake spravila zo svojho nebohého otca príjem (zdroj: japantoday.com). Dokonca pred rokom prijala peňažný dar od mesta za okrúhle jubileum jej otca. Asi to nebude také masové ako v Grécku, no stáva sa i v dobrých rodinách.

Isto ste sem tam počuli, že v Japonsku je vysoká miera páchania samovrážd. Touto témou sa zaoberá aj článok na serveri japantoday.com. V roku 2009 bolo v Japonsku 32 845 samovrážd. Na slovensku bolo v za podobné obdobie v roku 2008 celkovo 591 samovrážd (zdroj: topky.sk). Sú to rozličné roky, no pre porovnanie to bude stačiť. Ak si zoberieme pomer k počtu obyvateľov, tak na Slovensku to bolo 0.01%, kým v Japonsku 0.02%.  Prehľadnejšie to asi vidieť v tabuľke na stránke wikipédie. Takisto je zaujímavá pozícia Grécka, ktoré je na 31. mieste, teda úplne na konci.

A ešte k počasiu. I na Slovensku informovali o veľmi teplom roku v Japonsku (zdroj: japantoday.com). Teploty nad 35 stupňov s vysokou vlhkosťou vzduchu sú dosť bežné. V niektorých dňoch sa vyšplhali i na 39.9 stupňa. Od Mája si teploty vyžiadali už viac ako 52 000 hospitalizovaných. Viac ako 46 % sú starší ľudia nad 65 rokov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *