shitake

Huba Šítake

Práve som narazil na stránkach Pravdy na zaujímavý článok o hubách a ich priaznivých účinkoch na zdravie. Celý článok si môžete prečítať na tomto odkaze. Medzi inými sa tam spomína i huba šiitake (Lentinus edodes – 椎茸 – しいたけ) a jej pestovanie na farmách. A práve tieto farmy by som vám rád predstavil.

Počas výletov po okolí sme videli viackrát napílené metrovice (cca 1 meter dlhé polená), ktoré boli poopierané o seba a “mierne ohradené”. Dlhšie sme nevedeli čo to je, no po čase sme sa dozvedeli, že to sú práve tie “farmy”, na ktorých sa pestujú huby šiitake. A keďže je lepšie raz vidieť ako sto krát počuť, tak tu je pár názorných ukážok.

Tieto “farmy” boli zväčša lokalizované v blízkosti políčok s ryžou a inou zeleninou. Pestovaniu sa venujú farmári asi popri iných činnostiach a iných plodinách. Isto sú i špecializované farmy, ktoré sa venujú pestovaniu hríbov na plný úväzok, no také som zatiaľ nestretol.

V okolí Hamamatsu je veľa farmárov. Funguje tu i isté združenie farmárov, ktoré má svoje predajne a farmári tam predávajú vypestované plodiny. V tých sa dá kúpiť lacná čerstvá zelenina. Zväčša sa jedná o sezónnu zeleninu, pretože Japonci uprednostňujú túto. Takže i počas zimy je dostatok čerstvej zeleniny. To sa potom ľahko varí, pravda. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *